4 thee cocktails om een moment te nemen om te genieten, terug te kijken, vooruit te kijken, te mijmeren, te bezinnen, af te sluiten waar nodig en moed te verzamelen om nieuwe plannen te maken.
Samen met Lynda heb ik 4 heerlijke theecocktails bedacht. Ik stuurde haar thee, zij maakt de prachtige foto’s en deelt het recept op haar blog/instagram. Het zijn twee warme en twee koude recepten, twee mét en twee zonder alcohol! Ze zijn inmiddels allemaal door haar gedeeld, dus verdienen de drankjes en recepten ook een plekje op dit blog. Daarnaast deel ik zelf nog een heerlijk thee champagne. Perfect voor oudjaarsavond!
THEE COCKTAILS
Ter voorbereiding hebben Lynda en ik samen gebrainstormd over de verschillende cocktails die we wilden maken. Eerst lekkere recepten opgezocht, deze hebben we aangepast en de juiste thee erbij gezocht. Er is zoveel leuks te doen met al bestaande recepten en zo heb je ineens 5 nieuwe recepten op basis van thee.
Voor dit blog gebruikte ik allemaal theeën uit de Yourdailyteacup webshop. En bevat dus linkjes naar de webshop zodat je de thee meteen in je winkelwagentje kunt gooien 😉
VANILLA CHAI OLD FASHIONED
Voor de Vanilla Chai Old Fashioned maak je een Chai siroop, dat is straks de basis van je theetail zeg maar. Deze moet je af laten koelen dus begin op tijd met bereiden.
Wat gebruik je voor één drankje:
* 8 gram Black Spicy Chai (in combinatie met whisky kiezen we voor een zwarte thee)
* 80 ml maple syrup
* 1 tl vanille extract
* 60 ml Whisky
* Citroensap
* Oranje bitter, naar smaak, dit kan ook weggelaten worden
* Bruisend water
Verhit 250 ml water en laat daar je thee ongeveer een kwartier in trekken (niet meer op het vuur). Haal je thee eruit en voeg de maple syrup toe. Zet je pannetje weer op het vuur en breng het aan de kook. Laat het mengsel 3 tot 5 minuutjes koken. haal je pannetje weer van het vuur en voeg het vanille extract toe. Goed roeren en af laten koelen. Je kunt dit mengsel in de koelkast bewaren als je een grotere hoeveelheid maakt.
Als je chai siroop afgekoeld is kun je de cocktail bereiden. Neem een mooi glas, begin met 60 ml bourbon/whisky. Voeg 30 ml citroensap toe en een scheutje oranje bitter. Voeg dan 4-6 eetlepels van je chai siroop toe. Vul je glas aan met bruisend water. Garneer met een kaneelstokje, een steranijs en een schijfje sinaasappel als je dat leuk vindt. Ijsblokjes kan je ook nog toevoegen, maar dit hoeft niet perse. Zo nodig kun je meer of minder chai siroop toevoegen, net wat je zelf lekker vindt!
WARM WINTER SPICED APPLE CHAIDER
Wat gebruik je voor één drankje:
* 2 tl Warm Apple Pie thee
* 200 ml water
* Een schijfje appel
* Lebkuchen kruidenmix zelfgemaakt:
– mix 35 g kaneel, 9 g gemalen kruidnagel, 2 g piment, 1 g nootmuskaat, 2 g gemalen koriander, 2 g gemalen kardemom, 2 g gemalen gember, 2 g gemalen foelie en suiker naar smaak
* Eventueel ter garnering, steranijs, kruidnagel en een kaneelstokje.
Kook in een pannetje 200 ml water met twee theelepels Warm Apple Pie thee. Kook ook een schijfje appel mee. Gebruik niet teveel thee want door het koken wordt dit anders veel te sterk. Voeg hier een flinke theelepel kruidenmix aan toe en draai het vuur na 2 minuten uit.
Giet het drankje door een zeef in je kopje of glas en voeg ook het appelschijfje toe aan je drankje, voor de looks zeg maar 😉 Voeg eventueel een lepeltje suiker toe omdat het best een kruidig drankje is.
Ter garnering kun je nog een steranijs, een extra kruidnagel en kaneelstokje toevoegen.
GINGERBREAD DELIGHTEA
Wat gebruik je voor één drankje:
* 2 tl Black Ginger thee
* 1 tl kaneel
* 1 tl gember
* 200 ml water
* Maple Syrup
* Melk
* Eventueel ter garnering een kruidnagel
Kook 200 ml water met 2 tl zwarte gemberthee, niet te lang want dan wordt het erg bitter.
In een mooi glas doe je naar smaak wat kaneel en eventueel wat extra gemberpoeder. Giet de hete thee erop en roer. Voeg een scheutje Maple syrup toe en een flinke scheut melk.
Houdt je van extra kruidig? Voeg dan een extra kruidnagel toe als garnering.
RASPBERRY TEASECCO
Wat gebruik je voor één drankje:
* 2 tl Raspberry Jam thee
* Prosecco of alcoholvrije bubbels
* Fruit naar keuze ter garnering (wij deden een framboos, een cranberry en een perzik)
Een feestelijke dit keer, feestelijk én snel! Met fruit en bubbels (mét alcohol of zonder). Het recept? Easy!
Maak raspberry jam thee maar gebruik 2 tl thee om een extra sterke thee te maken, voeg hier prosecco aan toe en top af met een stokje fruit. In dit geval een framboos, een cranberry en een stuk perzik. Geniet ervan!
SPARKLING JASMINE CHAMPAGNE
Wat gebruik je voor één drankje:
* 10 gram China Jasmine thee
* Bruisend water of als je alcohol wilt prosecco, in mijn geval 1 liter
Deze Sparkling Champagne zoals ik hem zelf heb genoemd, is eigenlijk een Cold Brew ijsthee. Alleen gebruik je hiervoor koolzuurhoudend water in plaats van ‘normaal’ water. Voeg zo’n 5 a 10 gram thee (10 gram deed ik op 1 liter) toe en laat het een nachtje (of een halve dag) in de koelkast trekken en schenk het in een mooi glas (met suikerrandje kan ook) en het plaatje is compleet. Ik gebruikte een dicht theefilter zodat je de thee zo uit het water vist, maar als je het er los in gooit dan moet je het nog even zeven.
Het is eigenlijk een heel fancy drankje, wat zeker past bij een feestje, een diner of een champagne vervanger op bijvoorbeeld oudejaarsavond. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van koolzuurhoudend water, wat natuurlijk lijkt op een prosecco of champagne. Of mix het met je favoriete alcoholische drank en je hebt een heerlijke thee champagne.
Eerder maakten we al een uitgebreid ijsthee blog, mocht je nog op zoek zijn naar lekkere koude drankjes, dan kun je deze ook nog even lezen.
Dankjewel Lynda voor je inspirerende idee, de versimpelde recepten en je mooie foto’s!
De bovengenoemde theeën vind je in de Yourdailyteacup webshop net als vele andere lekkere pure thee en blends. Heel benieuwd naar jullie thee drankjes. Tag je ons in je foto als je het deelt op social media? Vinden we leuk 🙂