Tea Leafs

Thee Herinneringen

Thee Herinneringen, iets dat altijd terug komt op de markten en nu dus ook in de winkel. Ik vind het zo leuk om al die verhalen te horen over kennismaking met thee, hoe dat vroeger gebeurde of wat te denken van de andere culturen. Vandaag een blog over wat een thee met je kan doen of bijvoorbeeld alleen al de geur, smaak of waar je het kocht.

Hoe het allemaal begon

”Dat ene theezakje van Twinings met de giraffes er op”. Hiermee is Yourdailyteacup eigenlijk begonnen. Mijn hele familie van mijn vaders kant heeft allerlei verzamelingen. Ik wilde natuurlijk ook een verzameling en zo begon de zoektocht. Stiekem een beetje samen met oma, want die was toch wel de meester verzamelaar, werkelijk elke verzameling had zij in huis. En bij alle spullen zat dan ook een mooi verhaal. Na doppen, etiketten en euromunten kwam ik toch een prachtig theezakje tegen. Van Twinings met een soort Afrikaanse savanne erop. Deze bewaarde ik en zo begon de zoektocht naar allerlei theezakjes.

Mijn oma wist dit en begon voor mij te verzamelen (ja ze verzamelde niet alleen voor haar zelf, maar nam overal ook van alles voor andere mensen en hun verzamelingen mee). Zakken vol met theezakjes kwamen er mee naar huis als ik weer eens een bezoekje had gebracht aan haar. Inmiddels plakte ik ze in schriften, maar ontdekte ik steeds beter hoe ik deze mooie zakjes het beste kon bewaren. Je zag zo ingeplakt immers de achterkant niet en als er dan weer een aanvulling op de serie kwam kon deze niet op de juiste plek…

Vele mappen met plastic hoezen verder heb ik nu een zolder vol met de mooiste theezakjes. Bij vele heb ik mooie thee herinneringen of weet ik waar ze vandaan kwamen. Of met wie ik deze bijvoorbeeld heb gekocht of van wie ik ze kreeg. Inmiddels weet ik dat niet van alle zakjes meer, want met bijna 15.000 verschillende zakjes is dat bijna onmogelijk. Maar de pareltjes kan ik je zo laten zien 🙂

‘Thee Herinneringen van Vroeger’

Toen ik onze volgers op instagram de vraag voorlegde welke thee herinneringen ze hebben aan thee kwamen de leukste reacties voorbij. Maar eentje die echt het meest voorbij kwam was theetijd bij oma. Of een geur die je doet denken aan vroeger. Dan weet je het weer, deze thee had mij oma altijd.

Iedere keer dat je daar kwam werd deze thee sterk gezet in een grote theepot. Iedereen kreeg zijn eigen kop en schotel en sterk bakje thee. Elke keer maar weer aanvullen en of er niet nog een koekje bij moest. Mooi!

Thee op Reis

Inmiddels heb ik vele thee herinneringen door reizen. De laatste jaren ga ik namelijk altijd op zoek naar theewinkels en cafeetjes om daar de sfeer te proeven, inspiratie op te doen of te kijken welke thee ze hier hebben. Dat doe ik trouwens zowel in binnen- als buitenland. Waarbij ik altijd wel een leuk aandenken meeneem.

Thee meegenomen van een reis is een hele fijne manier om even terug in de tijd te gaan. Op deze manier denk je iedere keer bij dat theetje terug aan die mooie theewinkel in Berlijn bijvoorbeeld. En hoe fijn het daar was! Wat je ook alweer leuk vond en wat minder. Of die ene keer in Wroclaw, Polen waar ik de theewinkel eerst niet kon vinden, maar eenmaal gevonden een prachtige Japanse tuin bleek te hebben. Mooie herinneringen zijn dat!

Al is het dan soms ook zo dat het wat tegen kan vallen. De thee die toch net wat lekkerder smaakt op vakantie dan als je hem in je eigen keuken hebt gezet. Je mist thuis natuurlijk de totale beleving eromheen. Zoals de lekkere stoel, het fijne uitzicht of de mensen met wie je daar was. Maar misschien moet je op zo’n moment lekker in je hoofd terug gaan naar die plek om zo het fijne gevoel weer te ervaren.

Thee Herinneringen

Speciale Momenten

Een moment dat ik denk ik nooit meer zal vergeten is een plek in Duitsland waar we met de familie op vakantie waren. We dronken een thee op het zonnige terras en hadden daar een overheerlijke vruchtengebakje bij. De thee was zo lekker en waarschijnlijk in combinatie met het gebakje een perfecte match. De dagen daarna heb ik alle supermarkten afgezocht naar deze thee, Peach/Mango, maar helaas nooit meer deze perfecte thee gevonden. Waarschijnlijk lag het aan het totaal plaatje maar dat zeggen we gewoon niet 😉 Het theezakje zit overigens nog steeds in mijn collectie.

Soms kom je ook op plekken die je altijd zult koesteren. Zoals een bezoek aan een museum, in mijn geval in de Eenhoorn/Olifant in Kampen. Hier bezocht ik het sigaren museum en voor- en na afloop dronk ik een kop thee. Een fijne plek, mooi museum en natuurlijk lekkere thee. Uiteraard kon ik het niet laten om even in de theewinkel rond te neuzen en een specifieke groene thee mee te nemen. Elke keer als ik dat blikje van de plank pak, deze thee zet en vervolgens geniet van de zachte bloemige smaak denk ik even terug aan die fijne middag daar in Kampen en met wie ik daar zo’n fijne middag beleefde!

Tegenwoordig neem ik bijna uit elke stad of reisje wel een theetje mee. Zo heb ik al een hele hoop blikjes met mooie herinneringen.

Thee Herinneringen van Klanten

Op onze instagram vraag kregen we de mooiste herinneringen te horen! Een aantal uitgelicht.

‘Ik ben opgegroeid in Kenia en de thee daar wordt altijd met melk en heel veel suiker geserveerd. Soms drink ik dat nu ook zo, dat doe ik uit nostalgie. De Darjeeling van Yourdailyteacup herinnert mij het meeste aan de Keniase thee.’

‘Ik heb als klein meisje thee leren drinken bij mij opa en oma thuis. Altijd Engelse melange met een scheutje melk en een droog biscuitje erbij. Ik weet nog hoe mooi ik het vond, die melkwolk die langzaam in de thee oploste. Heel soms kregen we ook Earl Grey, ‘Grijze graaf’ zo zei mijn oma, ongeveer het enige Engels dat ze kende.’

‘In Beijing kwam ik terecht bij een heel klein zaakje waar ze theeservies verkochten. De vrouw in de winkel was overduidelijk niet voorbereid op toeristen, maar met behulp van Google Translate heeft ze toen voor ons thee gezet (Pu Erh) en van alles uitgelegd. Een hele theeceremonie werd het..’

‘Als kind was ik een hele slechte slaper. Mijn moeder begon me een slaaptheetje te geven (met veel suiker maar iedere keer iets minder). Ik begon het te drinken op reis met onze caravan en als ik nu de typische kruiden uit zo’n slaaptheetje ruik, denk ik altijd terug aan de bergen waar we toen kampeerden. Sindsdien ben ik een theedrinker.’ MOOI!

‘Ik lustte vroeger geen thee, maar toen mijn oma zei dat het van Dora was dronk ik hem wel! :)’

Een waardevol plankje

Inmiddels heb ik ook een heel waardevol plankje in mijn kamer hangen. Op dit plankje staan namelijk allemaal theepotten en accessoires met een verhaal. Zo heb ik een Marokkaanse theeset meegenomen van mijn bijzondere reis naar Marrakech. We kochten hem in een antiek winkeltje en de eigenaar vond het zo mooi dat ie mee ging naar een ‘theewinkel’ dat ik een heel verhaal kreeg over de traditionele Marokkaanse theeceremonie. Een hele belevenis. Daarnaast de koffiepot die ik meenam uit Ethiopië. De gele theepot kocht ik op de Flinke Zomer Favorieten omdat ik de kleur natuurlijk te gek vond.

Op de bovenste plank vind je een bruine theepot die ik kreeg bij mijn laatste dag bij Tim Tom waar ik werkte. Een hele mooie vintage winkel. En het hondje kreeg ik toen ik de theewinkel opende en is van mijn oma geweest. Ze kreeg hem als trouwcadeau van de ‘meisjesvereniging’. Je begrijpt dit plankje is me best dierbaar!


Wat is jouw mooiste thee herinnering? Laat het ons weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelmand sluiten