Tea Leafs

Uit de comfortzone: Honeybush Bio & Feel Well Balanced

Hierbij het derde blog van Lisa. De vorige blogs gingen over groene thee en zwarte thee, vandaag verteld ze je alles over het broertje van de rooibos, honeybush. Dit blog is een paar week geleden geschreven, ondanks het grillige weer van de afgelopen tijd gaat het hier nog even over het dikke pak sneeuw wat er is gevallen.

Het is een prachtige winterse dag. De zon schijnt en zorgt voor een aangename temperatuur ondanks het dikke pak sneeuw dat er ligt. Behalve een boswandeling, of blokje om in de stad, is dit perfect weer om te genieten van een kop thee. Niet zomaar de thee die je dagelijks drinkt, maar een onbekende die je in deze blog kan ontdekken. Want een verandering in weer of seizoen is voor mij het perfecte moment om ook mijn dagelijkse kop thee te wisselen. Dus ook ik stap uit mijn comfortzone door het bijzondere basis ingrediënt: honeybush, met deze twee theeën.

Honeybush

Honeybush

Honeybush is het broertje van de bekende rooibos. Zelfs vind ik de aanduiding: neefje een betere. Het zijn namelijk unieke planten in dezelfde familie. Beide komen uit Zuid-Afrika en zijn struikachtig. Officieel zijn ze geen echte theeën omdat ze niet van de camellia sinensis komen. Het zijn kruiden en het aftreksel dat je maakt heet dan ook een infusie of tisane. Al is de volksmond hardnekkig en wordt kruidenthee ook geaccepteerd. Rooibos kun je vinden in de meeste horecagelegenheden en de huizen die je bezoekt (in niet-corona en lockdown tijden). Honeybush daarentegen zul je vaak alleen vinden in de speciale theewinkels en bij theekenners thuis. Eigenlijk een oneerlijke verdeling want honeybush doet zeker niet onder voor rooibos. 

De roze-rode drank heeft een volle, honingachtige smaak. Het is vergelijkbaar met rooibos alleen is het intenser: bloemiger en zoetiger. En waar rooibos een scherp randje kan hebben, kom je dat niet tegen bij honeybush. Het zit vol met vitamines, mineralen en antioxidanten en het wordt in de niet-Westerse geneeskunde gebruikt als hulpmiddel voor veel lichamelijke problematieken. Aan honeybush wordt toegeschreven dat het onder andere ontstekingsremmend kan werken en helpt bij de regulatie van de menstruatiecyclus. 

Honeybush

En dan nu mijn bekentenis: ik had nog nooit honeybush gedronken voordat ik deze thee van Rensina in handen kreeg. Zelfs niet toen ik jaren in een theewinkel werkte. Ik zat vast in mijn liefde voor rooibos maar oh wat ben ik blij dat ik nu deze thee voor dit project moest proeven, want ik ben verslaafd. Op het moment van schrijven zit ik in het derde trimester van mijn tweede zwangerschap en hoewel cafeïne zeker niet uit den boze is, beperk ik mezelf wel. Helaas heb ik een craving voor cola light en daar zit voldoende cafeïne in om niet de hele dag door groene of zwarte thee te drinken. Rooibos kwam ondertussen mijn neus uit, maar nu heb ik er een nieuwe cafeïnevrije drank bij. Ik vind Honeybush Bio dan ook heerlijk om te drinken maar de tweede thee van deze blog is echt een favoriet geworden.

Feel Well Balanced

Feel Well Balanced

Feel Well Balanced heeft naast honeybush nog twee andere hoofdingrediënten: kamille en citroenmelisse. Van pure kamillethee krijg ik al rillingen als ik eraan denk. Dat is gewoon echt niet mijn ding ook al zou het een perfect drankje voor mij zijn geweest tijdens tentamen- en examenperiode. De kalmerende eigenschappen van kamille kunnen heel goed helpen bij faalangst, iets wat mij niet onbekend is. Meng dit wonder ingrediënt met de zoete smaak van honeybush en het frisse van de citroenmelisse en je hebt een top combinatie. Feel Well Balanced is lekker als warme en koude drank. Dat geldt overigens ook voor Honeybush Bio. Combineer de infusie met een kletskop of krakeling of tijdens het avondeten met rode kool of stoofpeertjes. De zoete smaken van het voedsel en de thee versterken elkaar op een aangename manier.

Ik raad iedereen aan om honeybush een keer te proberen. Het is een bijzondere smaak als je deze niet gewend bent maar het is echt heel lekker. Je kan beide theeën lekker de hele dag door drinken want ze zijn cafeïnevrij. Het kalmerende en verwarmende effect is uitermate geschikt voor zwangere vrouwen en studenten. Uiteraard kunnen anderen dit ook drinken! Als je een van deze theeën of een uit mijn vorige blog hebt gekocht of geproefd in de YDTC-store, laat me dat dan weten via Instagram @lisaishuman. Ik vind het altijd superleuk om met andere theefanaten in contact te komen. De volgende “Uit de comfortzone” zal in het teken staan van een groene thee die heel anders is dan Gunpowder waar ik eerder overschreef. Tot de volgende blog!

Feel Well Balanced

1 Comments

  1. Rooibos is voor mij echt zo’n thee die ik af en toe lekker vindt. Niet te vaak, dan gaat hij tegen staan, maar zo af en toe een kopje kan ik zeker waarderen. Je blog heeft me zeker benieuwd gemaakt naar de smaak van honeybush!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelmand sluiten