Vandaag leuk nieuws, want er is namelijk een nieuw blog teamlid bijgekomen. Aangezien ikzelf zo druk met alles omtrent Yourdailyteacup, de winkel, de webshop en social media vind ik het best lastig om ook nog blogs te schrijven. Uiteraard zijn er genoeg ideeën dus heb ik de hulp ingeschakeld van Lisa, ze gaat me helpen met het schrijven van mooie blogs en het uitwerken van ideeën. Tof! Helemaal blij met haar en vandaag de eerste van haar hand…
Even Voorstellen!
Hey, ik ben Lisa en ik heb de grote eer om een blog te schrijven voor Rensina. Vorig jaar december heb ik de thee advent kalender van Yourdailyteacup dagelijkse gedronken en gerecenseerd via Instagram stories (het is als highlight opgeslagen mocht je geïnteresseerd zijn!). Ik vond dit superleuk om te doen en blijkbaar waardeerde Rensina mijn, soms ietwat directe, mening ook want daardoor ben ik nu dit aan het schrijven. Ik ben een echte theefanaat en heb jaren gewerkt in een koffie- en theewinkel waardoor mijn passie alleen maar is gegroeid. Op het moment ben ik voornamelijk druk met moeder zijn. De dagelijkse struggles die daarbij horen deel ik via Instagram. Maar uiteindelijk komt alles weer goed met een heerlijke kop thee aan het eind van de dag.
Thuiswerken
In deze rare tijd van social distancing en thuiswerken lijkt elke dag op gisteren. Is vandaag nou dinsdag of donderdag? Dag in dag uit hetzelfde ritueel en daar moet verandering in komen. Je hoeft niet meteen Japans te leren of te trainen voor een marathon, want het zal lang duren voordat wij weer Japen in mogen en de sportevenementen worden dit jaar toch niet meer gehouden. Ook trekken deze veranderingen de meesten van ons ver uit de comfortzone. Maar met deze reeks gaan we het rustig aan doen door een kleine stap uit de bubbel zetten.
Puur vs Blend
De komende weken zullen er blogposts verschijnen waarin twee theeën centraal staan. De ene is een pure thee en de andere een blend. De overeenkomst: de blend heeft de pure thee als basis. Maar hoe gaan deze blogs helpen om het dagelijkse leven minder saai te maken? Doordat de pure thee liefhebbers hun ochtend kopje gaan opfleuren door te kiezen voor het vrolijke zusje, de blend, en de smaakjesdrinkers hun palet gaan verfijnen door de basis thee te proberen.
Dus drink jij altijd blends of altijd pure theeën? Dan raad ik je zeker aan om deze blogs te lezen om jezelf uit te dagen door eens een thee uit je comfortzone te drinken.
Gunpowder
De eerste theeën die in de spotlight staan zijn Gunpowder en Morocco Mint.
Gunpowder dankt zijn naam aan het uiterlijk dat veel wegheeft van buskruit. De gerolde bolletjes “exploderen” tot kleine blaadjes in het water. Tegenwoordig wordt de thee machinaal gerold behalve de meest exclusieve varianten. De gerolde vorm zorgt ervoor dat de blaadjes minder snel breken en beschadigen. Het grootste voordeel hiervan is dat de thee zijn smaak en aroma beter behoudt. De thee leent zich dan ook uitstekend om twee of drie keer gezet te worden. Bij de eerste zet proef je de kruidige, soms zelfs wat rokerige, smaak: de smaak die past bij deze krachtpatser.
Bij de tweede en derde zet verdwijnt het kruidige en wordt er plaatst gemaakt voor een bloemige smaak, rond mondgevoel en mild droge afdronk. Let bij het zetten van deze thee, net als bij alle groene theeën, op de temperatuur van het water. Gunpowder leent zich goed voor water op 80 graden. Met gekookt water wordt de thee erg bitter.
Morocco Mint
Gunpowder wordt veel geëxporteerd naar de Maghreb-landen. In Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Mauritanië wordt de thee gebruikt als basis voor hun theeceremonies en rituelen. Gunpowder, muntblaadjes en suiker worden samengevoegd tot toeragthee. Beter bekent als Marokkaanse muntthee. Aangezien niet iedereen verse muntbladeren kan plukken uit de tuin, heeft Yourdailyteacup de blend al voorbereid. Je ziet zelfs met het blote oog duidelijk het verschil tussen de grijsgroene Gunpowder en de felgroene, gesneden muntbladen op de foto hieronder. Het enige wat jij nog hoeft te doen is suiker toe te voegen om de Marokkaanse muntthee na te boosten.
De frisse smaak van munt maakt Morocco Mint een echte dorstlesser. Zet het ook eens als ijsthee (cold of flash brew) met een schijfje citroen. Of maakt er een Virgin Mojito van door de thee sterk te zetten, aan te lengen met tonic of bruisend water en het sap van een limoen toe te voegen. Optioneel zijn muntblaadjes voor decoratie.
Tea & Foodpairing
Vergeet niet om de theeën eens te combineren met wat eten. Voor Gunpowder raad ik meloen aan: de zoete smaak van een honingmeloen staat in mooi contrast met het kruidige van de thee.
Morocco Mint en pure chocolade. Vertrouw me! Iedereen die After Eights lekker vindt, heeft geen uitleg nodig, maar voor de rest: de bittere tonen van de chocolade mixen goed met de frisse, opwekkende smaak dat de mint geeft aan de thee. Het is een soort smaak explosie in je mond.
Deze blog bevat een aantal manieren om uit je comfortzone te stappen: kiezen voor een andere thee, een mocktail recept en tea food pairings. Laat me weten welke stap jij als eerste durft te zetten. Hopelijk leidt dit tot wat variatie en spanning tijdens de huidige Corona sleur. Tot snel voor weer een volgende ‘In de spotlight’!