Tea Leafs

Verzendkosten 5.95 – Gratis verzending vanaf 50

Gastblog: Mijn kerst(koekjes)droom!

Vandaag het tweede gastblog van Miss Friszz. Ik vertelde bij haar VORIGE blog al dat Sophie twee gastblogs zou verzorgen mét illustratie. Ze deelt wederom een heerlijk recept en een persoonlijk verhaal. En het leuke is, vandaag gaat het, hoe toepasselijk, over de Christmas Dream thee. Deze zit vandaag, de 22e, in de thee adventskalender die ik verkocht. Win, win, win dus 😉 Ik geef gauw het woord aan Sophie. Oh en kijk eens naar de onderstaande GEWELDIGE illustratie die ik nog van Sophie kreeg, echt heel tof en supermooi. Wauw! *hearts. 

Het is al weer bijna Kerstmis. Nog maar een paar nachtjes slapen. Of zoals onze tweeling van vier het zegt: “mama, de chocolaatjes van de adventskalender zijn bijna op hè”.

Kerstmis… Als je social media mag geloven een tijd om je huis helemaal vol te hangen met kerstballen en slingers en je woonkamer haast in lichterlaaie te zetten door al die brandende kaarsjes. Een discussie over een nep of een echte kerstboom, de koelkast en de voorraadkast puilen uit met de meest uiteenlopende hapjes en de kerstvreugde lijkt compleet. En toegegeven ik houd er ook van om het huis wat extra gezellig te maken, maar bij ons is er één ding dat echt nooit mag ontbreken in de kerstperiode: kerstkoekjes.

Mijn ouders komen uit Wenen. Ze wonen al weer langer in Nederland dan dat ze ooit in Oostenrijk hebben gewoond, maar ze hebben een aantal fijne tradities mee naar Nederland genomen. En één van de tradities is het bakken van kerstkoekjes.

Ieder jaar beginnen we (mijn moeder en ik) medio november aan het ritueel “kerstkoekjes bakken”. Want zonder kerstkoekjes is het gewoon geen kerst! Alle bakboeken en oude baktijdschriften worden uit de kast getrokken. Wat gaan we dit jaar maken? Iets met chocolade, een meringue, iets met nootjes, gevuld met jam of nougat. In mijn kerstdromen staat de kast altijd vol met blikken gevuld met allerlei kerstkoekjes en zing ik stiekem heel hard mee met alle foute kerstliedjes die op de radio voorbij komen. In mijn eerste gastblog voor YourDailyTeacup gaf ik je al het recept voor Linzer Augen (klik hier als je het artikel met het recept (nog eens) wil lezen). Maar Vanillekipferl mogen in deze periode in ieder geval echt niet ontbreken. Dit zijn de ultieme kerstkoekjes als je het aan mijn vader en mijn man, vraagt.
Fijne bijkomstigheid van al dat bakken, en niet geheel onbelangrijk, is de heerlijke geur die regelmatig het huis vult in deze periode.

Het eindresultaat van al dat bakken is een groot aantal koekblikken gevuld met koekjes. Op de tafel staat een schaal met koekjes die regelmatig wordt bijgevuld. Meestal hadden we zo veel koekjes dat we midden januari nog de laatste opaten. Gelukkig is er nog een andere Oostenrijkse traditie: het weggeven van koekjes. Het is gebruikelijk om in de kerstperiode een schaal koekjes mee te brengen als je ergens op visite gaat. Een gebruik dat Nederlanders vreemd is. Blij verrast was ik dan ook dat een vriendin van mij deze traditie kende en dit zelf ook deed. Ik dacht al dat Oostenrijkers de enigen waren met deze traditie. Nu blijkt dus dat het ook gebruikelijk is in Frankrijk (dank haar Franse moeder uit de Elzas). Nederlanders omarm deze traditie! Ik beloof je dat je met open armen wordt ontvangen, waar je ook komt…

En wat past er nu beter bij zo’n kerstig koekje dan een lekker kopje warme thee. En in dit geval ‘moet’ dat natuurlijk een kerstthee zijn. Eentje die de smaak van de Vanillekipferl versterkt, maar ook genoeg eigen smaak heeft, waardoor alles in balans blijft. Gelukkig heeft Rensina in haar mooie webshop een hele lekkere zwarte thee met sinaasappel, stukjes amandel, kruidnagel én vanille: Christmas Black Tea. Hmmm.

Wil je ook een blik vol met lekkere Vanillekipferl voor erbij? 
Hieronder het recept…


VANILLE KIPFERL

Voor 1 groot koekblik vol met zalige koekjes
Benodigde tijd: 2 uur
Bakplaat

Ingrediënten

* 300 gram koude boter
* 300 gram bloem
* 140 gram witte basterdsuiker
* 200 gram gemalen hazelnoten
* 100 gram gemalen amandelen
* 1 ei
* Suikermengsel om de koekjes in te wentelen: 
200 gram witte basterdsuiker met 
3 zakjes vanillesuiker en 
6 el poedersuiker

Bereiding

  1. Maak het deeg door de koude boter door de bloem te wrijven. Meng vervolgens basterdsuiker, hazelnoten en amandelen bij het boter-bloem mengsel. Voeg tot slot het ei toe en kneed het geheel snel tot een deeg.
  2. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het minstens een half uur in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven).
  4. Vorm van het deeg grote worsten, snijd hier telkens een klein plakje af en vorm hier een Kipferl van. Dit doe je door de plakjes tussen je twee handen tot kleine wormpjes te rollen. Leg ze vervolgens in de vorm van kleine maantjes op een bakplaat. Laat 10 minuten op de bakplaat rusten.
  5. Bak de koekjes 8 tot 10 minuten en als ze nog heet zijn, wentel ze voorzichtig door het suikermengsel.

Ik kon het niet laten om van dit klassieke kerstkoekje een illustratie te maken. Mocht je trouwens een van de koekjes maken zou ik het leuk vinden als je een foto plaatst op social media en mij tagt. En andere koekjesrecepten zijn natuurlijk ook altijd welkom (brede smile en grote puppy-ogen hihi).

En voor je het je afvroeg… het koekje is natuurlijk te zonde om te laten liggen… hihi

Hele fijne, gezellige én smakelijke Kerstdagen  en een “guter Rutsch” (zoals de Oosterijkers dat zeggen) in het nieuwe jaar!
Liefs,
Miss Friszz

*Fotografie en Blog: @miss_friszz  // www.missfriszz.nl

Winkelmand sluiten